Yorulma (Fatigue) dinamik yüklemeler göz önünde bulundurulduğunda köprüler izlenmesi gereken en kritik yapılar arasında yer alır. Yorulma ömrünün (FatigueLife) daha yapının inşa aşamasından başlayarak sensörlerle ölçülebilir olması çok kritiktir. Buna ek olarak bir deprem, kasırga ya da kaza durumunda köprünün eşik dışı bir tepki verip vermediğini de en kısa sürede belirlemek gerekir. Halatlardaki sismik sönümleyicilerin yerleşim yerlerinin optimize edilmesi ve etkilerinin ölçülmesi de önde gelen çözüm alanları arasındadır.
Köprülere kurulacak YSİ sistemlerinin, sensörlerin ve sayısallaştırıcıların bu konuya özel olarak tasarlanmış olması gereklidir. Bu sistemlerin çok sayıda ve çeşitlilikte sensörü desteklemesi, hassas şekilde beslemesi ve yüksek çözünürlükte okuması, ayrıca mimari olarak veri akışını en akıcı hale getirmesi, veri kaybını da engellemesi beklenir. Çevik ve etkili bir çözüm ve enstrümantasyon mimarisi tasarlanmalıdır. Aksi takdirde Türkiye ve dünya üzerinde de örneklerine sıkça rastlandığı gibi işletilemeyen sistemlerle karşı karşıya kalmak çok olasıdır.
Gerek cihaz üretimi ve tasarımı gerekse yazılım ve analiz boyutlarıyla ele alındığında TDG konsantrasyonunu çalışan ve işletilebilen sistemler kurmaya yöneltmiştir.
Tüneller ise çok ağır ölü yüklere çok uzun süreler maruz kalan Sünme (Creep) konusunda kritik yapılardır. Yine kuvvetli yer hareketlerinde özellikle tünel birleşim noktalarındaki dislokasyonlar taşıt trafiği açısından kritik hale gelebilmektedir.
Yorulma , sünme ve dislokasyon gibi davranışları takip altında tutabilmek amacıyla köprü ve tünellerin yapısal bütünlüğünün ve dinamik davranışının sürekli olarak izlenmesi gerekmektedir.
Analizler / Hizmetler: