TARİHİ YAPILAR

Güçlendirme ve Restorasyon için Doğru Zamanlama ve Güvenli İnşaat 

  • Güvenli Güçlendirme ve Restorasyon
  • Statik ve Dinamik İzleme
  • İvme, Titreşim Seviyesi Takibi
  • Çatlak, Oturma ve Tilt (Eğiklik Takibi)


Tarihi yapılar geçmişten bugüne ışık tutan özel kültür varlıklarıdır. Bu ihtişamlı ancak yaşlı yapılar yüzyıllar önce genelde bugün tam olarak bilinmeyen inşaat teknikleri ve projeleri ile inşa edilmişlerdir. Zaman içinde kuvvetli depremlere maruz kalmışlardır. Ayrıca yıpranarak ve yorularak  bugüne ulaşmışlardır. Bu yapılarda başlatılacak restorasyon ve güçlendirme faaliyetleri için doğru zamanlanmayı seçmek önemlidir. Bu nedenle yapılar Yapı Sağlığı İzleme Sistemleri ile takip altına alınırlar. Bu aşamada ivme ve titreşim seviyeleri, tepkileri, çatlaklarda açılmalar olup olmadığı, göreceli oturma, eğiklik (tilt) gibi pek çok parametre açısından takipleri mümkündür. Bu konuda uzman ve danışman kişi ve kuruluşlar ölçüm sonuçlarına göre yapıların ne zaman ve ne tür bir güçlendirmeye ihtiyaç duyacağını yüksek bir doğrulukla analiz edebilirler.




Bununla birlikte tarihi yapıların güçlendirmesini içeren inşaat faaliyetlerinin kendisi de büyük riskler oluşturmaktadır. Kimi zaman yüksek titreşimli inşaat makineleri, kimi zamansa yapının büyük bir kısmının yıkılıp yeniden yapılması söz konusu olabilir. Zemin güçlendirmesi için yürütülecek derin kazı faaliyetleri de yapıları geçici olarak büyük risk altına alabilir. Geçmiş deneyimler göstermiştir ki, bu riskli inşaat faaliyeti esnasında yapıyı çeşitli sensörlerle 7/24 izlemek, eşik değerler ve alarmlar oluşturmak inşaat risklerini en aza indirmektedir. Eşik değer aşımlarında inşaat faaliyetlerini geçici olarak durdurmak durumu analiz edip gerekli önlemleri alarak devam etmek can ve mal kaybına karşı büyük bir güvenlik sağlamaktadır. 

TDG, dinamik ve statik ölçümlerin kombinasyonları şeklinde yürümesi gereken bu izleme faaliyeti için optimum, özel çözümler geliştirmiştir. Yine TDG tarafından göreceli oturmayı takip etmek için tiltmetrelerle geliştirilmiş özel bir oturma takip sistemi mevcuttur. Bu sistem Galataport (Salıpazarı) ve Ziraat Bankası Tarihi Bina güçlendirme işinde başarıyla çalıştırılmıştır. TDG Yapı Sağlığı İzleme Merkezi de bu konuda büyük bir bilgi birikimine sahiptir.


Analizler / Hizmetler:

  • 7/24 Gerçek Zamanlı Takip
  • Periyodik Raporlama 
  • Güçlendirme Etkisinin ve Seviyesinin Analizi.
  • Olay Bazlı Raporlama (Deprem Öncesi ve Sonrası Karşılaştırma)


 


Uygulamalar



SİVAS DİVRİĞİ ULU CAMİ

SİVAS DİVRİĞİ ULU CAMİ

800 yıllık kültürel mirasımız ulu camii, güçlendirme ve restorasyon çalışmaları boyunca 200 sensörle izledik.

FRAEYLEMABORG MÜZESİ-HOLLANDA

FRAEYLEMABORG MÜZESİ-HOLLANDA

ÖŞKİ KİLİSESİ VE ERZURUM KALESİ

ÖŞKİ KİLİSESİ VE ERZURUM KALESİ

2 tarihi yapının yıllara bağlı yorulma, eğim ve yerleşme durumunu dinamik ve statik sistemlerimizle izliyoruz.

GALATAPORT TARİHİ YARIMADASI- İSTANBUL

GALATAPORT TARİHİ YARIMADASI- İSTANBUL

Tarihi yarımadayı rekreasyon projesi boyunca  olası inşaat risklerine karşı 200 noktada izledik.

ZİRAAT BANKASI TARİHİ BİNASI- ANKARA

ZİRAAT BANKASI TARİHİ BİNASI- ANKARA

Bankanın tarihi genel müdürlük binasını güçlendirme ve derin kazı çalışmaları süresince gerçek zamanlı olarak 150 sensör ile izledik.

İlgili Ürünler